Biliárdasztal és biliárd kellék kedvező áron!

Cégünk biliárdasztal és biliárd kellék forgalmazással foglalkozik.
Elérhető árú termékeket kínálunk szórakozóhelyekre, klubokba, illetve otthoni használatra. Reméljük nálunk Ön is megtalálja a megfelelőt!

A biliárd posztó

A biliárdasztalok játékfelületét már évszázadokkal ezelőtt is gyapjúból készült, zöld színű posztóval borították. A színválasztás nem volt véletlen. Mivel a biliárd eredetileg egy krikett szerű, kültéri játék volt, melyet a füvön játszottak, a beltéri, immár asztalon játszott változatban is igyekeztek hasonló körülményeket teremteni. Bár akkoriban ezt valószínűleg még nem tudták, a zöld szín az emberi szemre nyugtatóan hat, tehát e szempontból is szerencsés volt a használata.

A technológia fejlődésének köszönhetően az idők folyamán egyre jobb minőségű szöveteket tudtak előállítani, melyek jobban megfeleltek a játék speciális igényeinek.
Napjainkban már többféle biliárd posztót is beszerezhetünk, melyek tulajdonságaikban, minőségükben, s nem utolsó sorban áruk tekintetében is különböznek egymástól, ezért nem árt ha tudjuk milyen szempontokat kell figyelembe vennünk a megfelelő anyag kiválasztásához.

A biliárd posztó anyaga

A biliárdposztó tulajdonságait az alapanyagok minősége, és azok aránya határozza meg.
A modern biliárd posztókat gyapjúból, vagy gyapjú és nejlon keverékéből állítják elő. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a gyapjútartalom, annál jobb minőségűnek számít a posztó. Az olcsóbb típusokban ez 20% alatt van, a csúcskategóriás posztókban pedig 90% feletti is lehet.

Igaz, hogy minden biliárd posztó tartalmaz gyapjút, de nem mindegy, hogy milyen gyapjúszálakat használnak fel az elkészítésére.
Eszerint két típust különböztetünk meg:

a legértékesebb gyapjút adó dús szőrzetű juh-fajta
A legértékesebb gyapjút adó
Merinói juh
 • Hagyományos, „bolyhos” felületű biliárd posztó:
  A hagyományos posztó olyan fonalból készül, melyben hosszú és vékony gyapjúszálakat egyaránt felhasználnak. Az ilyen fonalból szőtt posztó vastag és bolyhos felületű, a „kilógó” rövid szálaknak köszönhetően, ez a tulajdonság pedig kedvezőtlen lehet. Ezt a problémát a szálak egy irányba kefélésével szokták megoldani, mégpedig úgy, hogy azok a biliárdasztal hosszirányában a homlokponttól a tőpont felé nézzenek. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a golyók akadálytalanul, szabályosan guruljanak az asztalon. Ilyenkor a posztón a rövid szálak, melyek a bolyhosságot okozzák, lesimulnak a posztó felületére. Ezt a műveletet kefével rendszeresen el kell végezni a megfelelő hatás érdekében. (A finom szálak idővel egyre inkább lesimulnak, ezért a játék gyorsabbá válik.) Ezt a posztó típust jobban kell óvni a szennyeződésektől, mivel a kosz, a kréta-szemcsék átjutnak az anyag felületén és az alatt összegyűlve koptatják a posztót, amitől az hamarabb elhasználódik. Újabban léteznek teflonbevonattal ellátott változatok is, melyek ellenállóbbak a különféle szennyeződésekkel szemben, viszont csúszósabb felületük miatt sokan nem kedvelik ezeket a típusokat, mert a golyók is hajlamosak megcsúszni rajta.
  A hagyományos posztó bolyhos felülete lassítja a golyók mozgását, így gyorsaságot igénylő játékoknál, mint pl.: a 8-as, 9-es pool, vagy a karambol nem igazán jó választás, főként verseny méretű biliárdasztalon.
  A snookerhez viszont kifejezetten ideális, mivel ott a lassabb tempó előnyös lehet.
  A csúcsminőségű hagyományos posztóknál a legfinomabb merinói gyapjút használják, mely aránya a 95, vagy 100%-ot is eléri.
Simonis fésűsgyapjúból készült zöld posztó
Fésűsgyapjúból készült
professzionális biliárd posztó
 • Fésűsgyapjúból készült biliárd posztó:
  Ez a posztó típus annyiban különbözik a hagyományos posztótól, hogy a gyapjúból a fonás során a rövid szálakat fésüléssel eltávolítják, így csak a hosszú szálak kerülnek a posztóba, ami egyenletes, sima felületű, nagyon sűrű szövésű anyagot eredményez. Előnyös tulajdonságait tekintve mindenképpen említésre méltó, hogy nem igényel kefélést, mivel nincsenek bolyhosságot okozó rövid szálak, igen tartós, a sűrű szövés miatt nem engedi át a szennyeződéseket, ezért azok eltávolíthatóak maradnak a felületéről, és a golyók egyenletes, gyors tempóban gurulnak rajta.
  Gyorsabb tempót igénylő játékokhoz,- mint a 8-as, vagy 9-es pool biliárd, karambol- a legjobb választás.

A biliárd posztó tartóssága

Egy biliárd posztó tartósságát nehéz meghatározni, mert ez nemcsak a készítéséhez használt gyapjú minőségétől és mennyiségétől függ, hanem a használat módjától és gyakoriságától is. Otthoni környezetben, ahol ritkábban használják a biliárdasztalt, egy olcsóbb, gyengébb minőségű posztó is sokáig jó állapotban marad, de a szórakozóhelyeken, szalonokban, vagy főként kocsmákban használt asztalon lévő posztó hamar elhasználódhat.

A tartósságot befolyásolja a szövet tömörsége is, vagyis, hogy milyen sűrűn szőtték. Ezt a tulajdonságot a gyártók általában a posztó tömegével szokták megadni g/m2, vagy uncia (oz.)/ hüvelyk egységben. (Nem jellemző, de a szövet tömörségét szál/hüvelyk egységben is megadhatják.).
Ugyanakkor egy posztó tartóssága elsősorban a játék minőségére, nem pedig az esztétikai tulajdonságaira jellemző. Egy sűrű szövésű, fésűsgyapjúból készített biliárd szövet hamarabb viseltesnek tűnhet, viszont ez a játék minőségét még sokáig nem befolyásolja. A lazább szövésű hagyományos posztók makulátlan kinézete tovább fenntartható, de alig látható apró ráncok, kopások hamarabb keletkeznek rajta, ami viszont már a golyók mozgását is befolyásolhatja.

Posztómárkák és jellemzőik

Világszerte igen sokféle biliárdposztót gyártanak és sok márka létezik. A következőkben ezek közül említünk meg néhányat.

Iwan Simonis

Simonis logo Iwan Simonis felirattal

Több, mint 200 éves múlttal rendelkező Belga posztómárka, nevéhez kötődik a világon elsőként előállított fésűsgyapjúból készült biliárd-szövet. A pool és karambol bajnokságok többségét is Simonis posztón játsszák. A legmeghatározóbb típusok:

Simonis 725:

 • 70% gyapjú, 30% nejlon
 • Súly: 265g/nm2
 • normál sebességű
 • kisebb, 6‘-7‘, vagy 8‘ pool asztalokhoz ajánlott
 • hobbi kategória
 • létezik pamut-réteggel alábélelt változata is

Simonis 860:

 • 90% fésűs gyapjú,10% nejlon
 • Súly: 410g/m2
 • gyors
 • 8‘ és 9‘ méretű pool asztalokra ajánlott
 • professzionális biliárd posztó

Simonis 760:

 • 70% fésűs gyapjú, 30% nejlon
 • Súly: 355g/m2
 • tartós
 • gyors (gyorsabb a Simonis 860-nál)
 • 9‘ pool, vagy nagyobb méretű asztalokra ajánlott (pl: angol pool, orosz pyramid)
 • professzionális biliárd posztó

Simonis 300 Rapid:

 • 90% fésűs gyapjú, 10% nejlon
 • Súly:300g/m2
 • tartós
 • extra gyors
 • professzionális biliárd posztó karambolhoz

Strachan

Strachan logo

Híres angol márka, mely 100% gyapjútartalmú West of England nevű posztóján játsszák a snooker bajnokságokat.

Bossa

Ez a márka azért említésre méltó, mert hazánkban ez a legelterjedtebb biliárd posztó típus. Az otthon használatos hobbi biliárdasztalokon, illetve a szórakozóhelyek többségén ezt használják alacsony ára és strapabírósága miatt. Kártyaasztalokon is gyakran találkozhatunk vele.

Bossa Lux:

 • 12% gyapjú, 88% nejlon tartalom
 • Súlya: 215g/m2
 • gyors
 • hobbi célra használatos biliárd posztó

Milyen posztót válasszunk?

több, mint egy tucat biliárd posztó színminta
A biliárdposztók sokféle színben kaphatók

Már elég sok információval rendelkezünk ahhoz, hogy eldönthessük melyik posztó lehet számunkra a legideálisabb.

Snookerhez mindenképpen hagyományos (tehát nem fésűsgyapjúból készült) posztót vásároljunk, melynek magas a gyapjú-tartalma (lehetőleg 100%). Ilyet találunk például a Simonis kínálatában, vagy a Strachan termékei között. ( Ha ugyanolyan posztón szeretnénk játszani, mint amit a Tv közvetítette versenyek többségén használnak, akkor a Strachan - West of England Championship elnevezésűt vásároljuk.)

Karambolhoz mindenképpen gyors, sima felületű szövet a megfelelő. Erre a célra a fésűsgyapjú tartalmú anyagok az ideálisak, mert nem bolyhosak, és a golyók gyors, egyenletes mozgásúak lesznek. A legjobbak a kifejezetten karambolhoz gyártott posztók (pl. Simonis 300 Rapid).
Sajnos a karambol posztók igen drágák, ezért Magyarországon hobbi célra általában a Bossa posztót használják.

Pool biliárdhoz is jobbak a sima felületű, gyorsabb szövetek, de az asztal mérete is fontos tényező.
Egy kisebb, 6‘, vagy 7‘ méretű asztalra a lassabb, hagyományos posztók is megfelelnek. 8‘, vagy 9‘-es asztalra már a fésűsgyapjúból szőtt anyagok javasoltak.

A választást az igényeink is befolyásolhatják. Ha hobbi célra vásárolunk és nem akarunk egy kisebb vagyont posztóra költeni, akkor a Bossa is jó választás, mely nyilvános helyeken, presszókban használt biliárdasztalokon gyakori, de sokszor a szalonokban is ezen zajlik a játék. Zöld, kék, bordó színekben kapható. Kedvező ára (3-4000 Ft/m) és tartóssága igen vonzóvá teszi.

„Valamivel” drágábban (8-10.000 Ft-ért méterenként) választhatjuk a Simonis 725-öt is, mely már komolyabb minőséget képvisel.

Mit ne válasszunk?

Erre azért fontos kitérni, mert az utóbbi időben sajnos megjelentek olyan olcsó árkategóriába tartozó asztalok is, melyek játékfelületét közönséges filccel borítják be, megtévesztve ezzel a laikusokat.
A filc a biliárdhoz teljesen rossz választás. Az ilyen anyag nem igazán feszíthető, hamar lazul, idővel gyakorlatilag szétmállik. A nagyon bolyhos felület pedig már a kis asztalokon is zavaróan lassúvá teszi a golyók mozgását. Ha ilyen asztal vásárlása mellett döntünk, akkor a mielőbbi posztócserére szánt összeget is kalkuláljuk be a vételárba (min. 7-10.000 Ft, ha magunk végezzük el a műveletet).

Biliárdasztalra mindenképp biliárd-posztót tegyünk, hogy hosszú távon örömünket lelhessük a játékban!

Minden jog fenntartva! Biliárdcentrum.hu

Elérhetőségeink:

+36-20-594-9127
uzenet@biliardcentrum.hu
1158 Budapest Késmárk utca 32.
Webes ügyfélszolgálat: H-P 9:00-17:00
Üzlet: H-P 9:00-18:00, szombat és vasárnap zárva