Biliárdasztal és biliárd kellék kedvező áron!

Cégünk biliárdasztal és biliárd kellék forgalmazással foglalkozik.
Elérhető árú termékeket kínálunk szórakozóhelyekre, klubokba, illetve otthoni használatra. Reméljük nálunk Ön is megtalálja a megfelelőt!

A biliárdasztal anyaga

Biliárdasztalok már évszázadok óta készülnek, de a régmúltban csupán a tömörfa jöhetett számításba, mint építőanyag. Mára a helyzet megváltozott, mivel többféle fa alapú modern anyag áll rendelkezésünkre, melyek más és más tulajdonsággal rendelkeznek, és bár mindegyik használatos anyag alkalmas a feladatra, strapabíróság, tartósság, igényesség tekintetében nagy különbségek vannak közöttük.
A következőkben a biliárdasztalok szerkezetének elkészítésére leggyakrabban használt alapanyagokat ismertetjük.

Forgácslap

A forgácslapot különféle faforgácsokból, famaradékokból, újrahasznosított fából, fűrészporból kötőanyag (műgyanta) hozzáadásával, nyomás és hő alkalmazásával állítják elő. Többféle vastagságban létezik, de a leggyakrabban használt a 18mm-es.
A natúr felületű forgácslapra különböző színű és mintázatú vékony rétegeket préselnek, így állítják elő a laminált forgácslapot, más néven bútorlapot, mely igen bő színválasztékban kapható, és akár a valódi fafelületeket is jól utánozza.
A bútorlap előnye, hogy a laminált felület igen kemény, ellenálló, jó a kopásállósága, továbbá olcsó, gazdaságos és környezetbarát, hiszen tömörfa helyett kevésbé értékes anyagokat hasznosít. A tömörfában fellépő páratartalom változására bekövetkező vetemedés, „teknősödés”, görbülés nem fordul elő, mivel az anyagnak nincs szálszerkezete, nincs benne olyan fellépő feszültség, ami az alakváltozást okozhatná.

világosbarna színű bútorlap biliárdasztal fekete fémsarkokkal, zöld posztóval borítva
Bútorlapból készített kőlapos
játékfelületű pool biliárdasztal

A bútorlap éleit, hőre lágyuló ragasztóval ellátott élfóliával borítják, melyet pl. vasalással lehet a felületre rögzíteni. Tartósabb és esztétikusabb megoldás, az ABS élzárás, mely során egy igen ellenálló műanyagból készült 2-3 mm vastag réteget ragasztanak speciális berendezéssel a vágásélekre.
Természetesen a forgácslap alkalmazásának is meg vannak a hátrányai. Szilárdsága és tartóssága nem közelíti a tömörfáét, vagy rétegelt lemezét. A natúr felületű forgácslap érzékeny a nedvességre, magas páratartalomra. Vízzel érintkezve dagad, szilárdsága csökken. Szerencsére a laminált forgácslapot a vízálló felület jól megvédi a nedvességtől.
Különféle bútorápolókat használva a laminált felület sokáig tetszetős marad. A jó minőségű bútorlapból készült bútorok élettartama megfelelő gondoskodás, száraz, beltéri környezeti viszonyok mellett általában 15-25 évre tehető.

Bútorlap felhasználásával készülnek a viszonylag olcsóbb kategóriát képviselő (100-300.000 Ft) biliárdasztalok, az ún. dobozasztalok, köztük az „olcsóbb” kocsmai érmefogadós asztalok is, melyeknél az élzárást többnyire fémből, vagy alumíniumból készült profilokkal oldják meg.

MDF

Mdf anyagú sötétbarna biliárdasztal kék posztóval
MDF-ből készített alacsony árú
távolkeleti típus

Az MDF (Medium-density Fibreboard) elnevezés egy közepes térfogati-sűrűségű farostlemezt takar, melyet főként faipari hulladékokból, rostfából, kevésbé értékes puha és lombos fafajokból, erdészeti aprítékokból készítenek. Az aprított és rostjaira bontott nyersanyagokból műgyanta hozzáadásával, préseléssel állítják elő a készterméket.
A MDF többféle vastagságban készül, a biliárdasztalokhoz használtak általában 1-2cm-es vastagságúak.
Az MDF a forgácslappal ellentétben teljesen homogén anyag (a forgácslap közepe ritkább összetételű és durvább forgácsokból áll). Ennek köszönhetően a tömörfához hasonlóan felületét díszítő bemarásokkal lehet ellátni, éle lekerekíthető, ezért esztétikus, drágább, faragott biliárdasztalok külsejét is lehet használatával utánozni. Felülete a megfelelő technikával festhető, laminálható, vagy furnérozható.

Mdf anyagú barna díszesen faragott biliárdasztal zöld posztóval, bőr zsebekkel
MDF burkolattal, faragott,
fa-hatású asztalok is készíthetők

A nem kezelt felületű MDF lapot a nedvességtől óvni kell, mert a víztől erőteljesen dagad, felülete felpúposodik. Ettől eltekintve, a tömörfától eltérően, nem vetemedik, hasonlóan a forgácslaphoz.

MDF-et többféle kategóriájú biliárdasztal készítéséhez használnak. Egyfelől a nagyon olcsó, elsősorban távol-keletről származó biliárdasztalok alapanyaga, (melyeknél lábak, a játékfelület is MDF-ből készül, valamint a belső tehertartó merevítés is -itt élbe állított 10-15 cm széles MDF léceket alkalmaznak) másfelől, akár igényes faragott kivitelű biliárdasztalok készítésére is használják.

Az MDF a nagynevű gyártók által kínált egyes biliárdasztalokban is fellelhető (pl: keret, vagy oldalsó burkolat), természetesen kellő felületvédelemmel ellátva és nem tehertartó elemként.

Rétegelt lemez

rétegelt lemez oldalnézetből, a vékony, összeragasztott rétegek jól láthatóak
A rétegelt lemez a masszív és tartós
biliárdasztalok erős építőanyaga,
csakúgy, mint a tömörfa

A rétegelt lemezt vékony fa-szeletekből, azaz furnér-lapokból állítják elő ragasztással. Rétegelt lemez készülhet pl. nyár, nyír, bükk, fenyő, illetve trópusi fafajok felhasználásával, ezért eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.
A keményfa rétegelt lemezek nagyon tartósak és hihetetlenül erősek, mivel az egyes rétegeket úgy forgatják össze ragasztás előtt, hogy a fa-rostok száliránya egymásra merőleges legyen, így a késztermék bizonyos szempontból erősebb lesz (pl. nyírószilárdság), mint eredetileg a tömör faanyag volt. További előny, hogy, nincs az anyagban olyan feszültség, mely a páratartalom változás, nedvesség hatására az anyag görbülését, vetemedését okozná. A vízálló ragasztású rétegelt lemez nem érzékeny a nedvességre, a normál ragasztóanyaggal kezelt lemezt viszont óvni kell a folyadékkal való közvetlen érintkezéstől.

A minőségi rétegelt lemez elég drága, de előnyös mechanikai tulajdonságai, illetve alaktartása miatt előszeretettel alkalmazzák tehertartó elemként, illetve laminálva, vagy furnérozva külső burkolatként a jobb minőségű, illetve nagyobb igénybevételnek kitett biliárdasztalok elkészítéséhez. Pl. időtálló kocsmai biliárdasztalok, Brunswick Contender asztalok, egyes Olhausen biliárdasztalok.

Tömörfa

A tömörfa a legértékesebb alapanyag, az ebből készült biliárdasztalok készítésére, mint minden időtállónak tekinthető fabútorhoz, keményfát használnak. Pl. tölgy, kőris, juhar, cseresznye, dió, egyes trópusi fafajok.

díszesen faragott sötérbarna, rusztikus jellegű Brunswick biliárdasztal
Díszesen faragott Brunswick biliárdasztal

A tömörfa nagyon erős, igényes, szép, kellemes tapintású, természetes és tradicionális építőanyag, de alkalmazásának hátrányai is vannak. A fa a levegő páratartalmának változására vetemedhet, görbülhet, csavarodhat, repedezhet, mivel az a levegőből nedvességet vehet fel, illetve adhat le, ami az alak, és méretváltozásért felelős. Ezért a biliárdasztal elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy az asztalt milyen helyiségbe helyezzük. (Nem célszerű pl. kandalló közvetlen szomszédságában, vagy párásabb, nyirkosabb, esetleg télen fűtetlen helyiségben tartani.) Természetesen a gyártók igyekeznek ezt a problémát a lehető legnagyobb mértékben kiküszöbölni. A vetemedés csökkentésére amellett, hogy a fát adott mértékben (6-10% nedvesség tartalmúra) szárítják felhasználás előtt, az egyes elemeket több, általában 4-5cm-es darabból ragasztják össze, ezzel csökkentve az anyagban fellépő nedvesség-tartalom változás miatti feszültséget, mely az alakváltozást okozhatná. A megfelelő felületkezelés is segít megóvni a fát a nedvesség leadástól, illetve felvételtől bizonyos mértékben. Arra is van példa, hogy a tömörfa külső borítást rétegelt lemezhez ragasztják, mely nem vetemedik.

A nagyobb gyártók (pl. Brunswick, Olhausen) hosszú távú garanciát vállalnak az általuk gyártott tömörfa biliárdasztalokra, mivel megfelelően előkezelt faanyagból dolgoznak, ezért a vetemedési problémák miatt, amennyiben betartjuk a gyártó utasításait nem kell túlságosan aggódnunk.

A lakkozott, politúrozott, vagy viaszolt fa meleg, kellemes tapintású, különleges atmoszférát teremt a biliárdhoz. Azok akik megengedhetik maguknak, hogy tömörfa biliárdasztalt vásárolnak egy olyan bútordarab büszke tulajdonosaik lehetnek, mely élettartama generációkban mérhető.

sötétbarna színű tömörfa biliárdasztal, faragás nélküli, modernebb típus
Modernebb stílust képviselő
tömörfa biliárdasztal (Brunswick)

Mindazon által magas ára és környezetvédelmi okok miatt ma már kevesebb bútor, így kevesebb biliárdasztal készül tömörfából. A gyártók igyekeznek más modernebb faalapú anyagok használatával utánozni a tömörfa felületet. Ennek egyik legigényesebb módja a nemesfurnér alkalmazása. Ilyenkor a kevésbé értékes felületre vékony, akár néhány tizedmilliméteres vastagságú, értékes fafajból (pl. mahagóniból, cseresznyéből, dióból) készített réteget, furnért ragasztanak, mely azt a hatást kelti, mintha a teljes bútor az adott faanyagból készült volna.

Minden jog fenntartva! Biliárdcentrum.hu

Elérhetőségeink:

+36-20-594-9127
uzenet@biliardcentrum.hu
1158 Budapest Késmárk utca 32.
Webes ügyfélszolgálat: H-P 9:00-17:00
Üzlet: H-P 9:00-18:00, szombat és vasárnap zárva