Biliárdasztal és biliárd kellék kedvező áron!

Cégünk biliárdasztal és biliárd kellék forgalmazással foglalkozik.
Elérhető árú termékeket kínálunk szórakozóhelyekre, klubokba, illetve otthoni használatra. Reméljük nálunk Ön is megtalálja a megfelelőt!

Biliárdasztal méretek, a biliárd helyigénye

A biliárd meglehetősen helyigényes játék, ezért az igazán ideális verseny- méretű asztalokkal főként biliárdszalonokban találkozhatunk, hiszen ott kellő tér áll a rendelkezésünkre.

A kisebb szórakozóhelyeken, presszókban vagy az otthonunkban kompromisszumos megoldásként valamivel kisebb biliárdasztal használata kínálkozik, és az is lehet, hogy rövidebb dákóval kell beérjük a problémamentes játék érdekében.

Ezért biliárdasztal beszerzése előtt az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora fér el a leendő biliárd szobában, helyiségben úgy, hogy a játék akadálymentes és igazán élvezhető legyen.

Biliárdasztal méretek

A biliárd asztalok méretét az angol láb (foot) mértékegységben szokás megadni (1láb = 30,48cm, jele: ' ).

Az asztalok többféle méretben készülnek, létezik 6', 7', 8', 8' Pro, 9', 10' és 12' méretű.

Mielőtt azonban elkezdenénk osztani-szorozni, tudnunk kell, hogy a láb mértékegységgel nem érdemes számolgatnunk, bár használata tradicionális, nemigen találunk az asztalon olyan méretet, melyet centiméterre átszámolva meg tudnánk feleltetni a láb-ban megadott értéknek.
Szerencsére azonban az egyes méretekhez meghatározott játéktér-méret tartozik.

A hosszú és rövid oldalak egymáshoz viszonyított aránya minden esetben 2:1.

biliárd asztal felülnézetből, berajzolva a játéktér szélessége, hoszúsága
A játéktér méretén a mandinerek csúcsa
közötti távolságot értjük

Játéktér méretek:

  • 12': 356x178 cm
  • 10': 284x142 cm
  • 9': 254x127 cm
  • 8' (pro): 234x117 cm
  • 8' (hobbi): 224x112 cm
  • 7': 194x97 cm
  • 6':180x90 cm

A hobbi kategóriát képviselő pool biliárdasztalok 6', 7', 8' méretben készülnek. Mivel ezeket nem versenyeken használják méreteiket a gyártók sem veszik olyan szigorúan. A fent megadott értékektől kismértékű eltérést tapasztalhatunk. Például előfordul 200x100 cm-es játékterű 7', valamint 220x110cm 8'-as biliárdasztal is. Már inkább a gyerekjáték kategóriába tartozik, de gyártanak 5', sőt 4' méretű miniatűr „biliárdasztalokat” is.

többféle méretű biliárdasztal egymás mellett
Biliárdasztalok mérete (arányos rajz)

A 8' Pro és 9' méretű asztalokat versenyeken, bajnokságokon is használják, ezért a szabványban rögzített méreteket szigorúan be kell tartaniuk a gyártóknak.

A 10' méretű biliárdasztalok a karambol biliárdban használatosak, a 12' méretű asztalok pedig a snookerben. Méreteiket szintén szabvány rögzíti, mivel versenyasztalokról van szó. Azonban hobbi célra mindkét játéktípushoz készítenek kisebb biliárdasztalokat is.

A biliárd helyigénye

A minimális helyigény kiszámításakor mindig a játéktér méretéből kell kiindulni, amihez a dákó hosszának kétszeresét kell hozzáadnunk.

A szabványos pool-biliárd dákó megközelítőleg 148 cm hosszúságú (58”), de léteznek 140, 120, vagy még rövidebb hobbi dákók is, melyekkel szintén tudunk némi helyet spórolni.

helyigény-táblázat

A táblázatunkban olvasható értékek tájékoztató jellegűek, vásárláskor a gyártótól, vagy kereskedőtől mindíg kérdezzük meg a kiszemelt biliárdasztal pontos játéktér méretét és a dákó hosszát!

Továbbá az olvasható méretek a szükséges minimális helyigényt adják meg. Azt azonban ne felejtsük, hogy lökéskor a dákó néhány centimétert előre-hátra mozog, tehát jobb, ha még néhány centit erre is rászámolunk a kényelem érdekében.(Bár lökéskor a dákót ferdén tartjuk és ezzel is nyerünk egy kis helyet.)

Ha kellő tér áll rendelkezésünkre, és pénztárcánk is engedi, nyilvánvalóan érdemes nagy verseny-méretű biliárdasztalt választanunk, viszont, ha kisebb helyiségbe szánjuk az asztalt, akkor nyugodtan válasszuk a 8', vagy 7' méretet, melyek közül az utóbbi nagyon elterjedtnek számít, mint otthoni, illetve „presszó” biliárdasztal; kisebb mérete ellenére még jól élvezhető rajta a játék.

A 6' méret viszont már kissé zavaró, a játék túl könnyűvé válik, ezért kevésbé ajánlott.

Hasznos tanács: ha kicsi a rendelkezésre álló helyiség, akkor próbáljunk rövidebb dákót választani inkább, mint nagyon kicsi asztalt. Egy 120 cm-es dákó még megfelelő lehet egy 7', vagy 8'-as méretű asztalon, és kevésbé rontja a játékélményt, mint ha például egy 6' méretű biliárdasztalt választanánk 7' méretű helyett!

Rövid (120cm-es) dákó használata a nagy, 8' pro, illetve 9' méretű biliárdasztalokon már nem igazán szerencsés.

Minden jog fenntartva! Biliárdcentrum.hu

Elérhetőségeink:

+36-20-594-9127
uzenet@biliardcentrum.hu
1158 Budapest Késmárk utca 32.
Webes ügyfélszolgálat: H-P 9:00-17:00
Üzlet: H-P 9:00-18:00, szombat és vasárnap zárva